Viquipèdia

Uribes Moreno, José Ángel

URIBES MORENO, Jose Ángel (La Roda, Albacete, 1909-Paterna, 1942). Mestre. En 1920, després de traslladar-se la família a València, inicià els estudis de Batxillerat a l’Institut Lluís Vives. En finalitzar-los, començà a estudiar Dret però després de la mort del pare abandonà la carrera i inicià els estudis de Magisteri. Després, es presentà als cursets de 1933, els aprovà i començà a exercir en 1934 com a mestre interí a Alaquàs, una plaça que obtingué en propietat en febrer de 1935. Pertany a una de les famílies que més va sofrir la repressió franquista, molt compromesa amb la República i la lluita antifeixista i molt vinculada al PC. Afiliat a FETE des de maig de 1934, va exercir el càrrec de secretari. Militant del PC, participà, amb el seu germà José Antonio, en la fundació de les Joventuts Comunistes i en la direcció de la FUE, sent un dels seus dirigents més actius i compromesos, així com també en el Bloque Escolar de Oposición Revolucionaria de València. Formà part de l’equip de rugbi de la República espanyola en l’Olimpíada Popular de Barcelona de juliol del 1936. En setembre d’aquest any fou proposat per a exercir a l’Institut d’Assistència Social Gabriela Mistral de València amb la finalitat de substituir l’ensenyament religiós, però optà per la lluita antifeixista, s’afilià com a voluntari en les milícies del POUM i lluità en el front de Madrid i d’Osca. Més tard entrà en l’Escola Automobilística de Castelló i ocupà diverses responsabilitats com a Comissari Polític. Després de la guerra, fou condemnat a mort i reclòs, primer al camp de concentració del Camp dels Ametlers, després en el d’Albatera i finalment en la Cel·lular de València. Morí afusellat al Camp de Tir de Paterna, junt al seu germà Miguel. (WFP)

 

Bibliografia

FERRÚS PERIS, Wilson (2014), “Els consells de guerra: una eina de repressió a l’àmbit del Magisteri Primari. El cas de l’Horta Sud”, en DDAA [coord. Alejandro Mayordomo Pérez; M.ª Carmen Agulló Díaz; Agustina Pérez López], Mestres d’escola. VIIes Jornades d’Història de l’Educació Valenciana, València, Universitat de València-Gandia, CEIC Alfons el Vell, pp. 250-254.

FERRÚS PERIS, Wilson (2014), Mestres de la República a l’Horta Sud. Il·lusions trencades, vides partides, Torrent, IDECO-Catarroja, Perifèric Edicions, pp. 371-376.

FERRÚS PERIS, Wilson (2015) Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939. Perspectiva històrica i anàlisi quantitativa, València, Diputació de València-Institució Alfons el Magnànim, pp. 73-74.

 

 

 

Related entries