Viquipèdia

Gómez Constant, Álvaro

GÓMEZ CONSTANT, Álvaro (Beniatjar, 1911-Dènia, 1996). Mestre. En 1928 inicià la carrera de Magisteri a l’Escola Normal de Barcelona i la finalitzà en 1932 a la Normal de València. Cursetista de 1933, durant el curs 1934-1935 ocupà la vacant deixada per son pare a Alfarrasí. En 1935, aconseguíuna plaça en propietat a l’Escola unitària de xiquets de Manises. Membre de l’Ateneu Mercantil de València i de l’Asociación Nacional del Magisterio, iniciada la guerra, s’afilià a FETE i al PCE i donà suport a organitzacions compromeses amb la lluita antifeixista i les tasques humanitàries, com Socorro Rojo Internacional i Amigos de la Unión Soviética. En octubre de 1936 ingressà en l’Escola Popular de Guerra de Paterna. Isqué com a alferes i ascendí a tinent. Mentre, continuà com a mestre a Manises. En desembre de 1936 marxà al front de Terol per a incorporar-se a l’Acadèmia de caporals de la 22 Brigada Mixta 2n Batalló com a tinent professor. Resultà ferit, fou evacuat a l’Hospital d’Ontinyent i ascendí a capità. Després fou destinat al Quadre de Comandament del Llevant i assignat a l’Estat Major de la 96ª Brigada Mixta. Després de la guerra fou jutjat per un Consell de Guerra i condemnat a un any de presó. Paral·lelament féu front al procés de depuració franquista que el sancionà amb la suspensió de treball i sou durant un any i el trasllat forçós durant cinc anys a una distància major de cent quilòmetres. En 1944 el van destinar a Ojos Negros (Terol). Cinc anys després tornà a Alfarrasí i en 1956-1957 aconseguí una plaça al col·legi Cervantes de Dénia, on exercí fins a la seua jubilació. Ací, refundà el PSOE local i ocupà el càrrec de president fins l’any 1977. (WFP)

 

Bibliografia

FERRÚS PERIS, Wilson (2014),“Els consells de guerra: una eina de repressió a l’àmbit del Magisteri Primari. El cas de l’Horta Sud”, en DDAA [coord. Alejandro Mayordomo Pérez; M.ª Carmen Agulló Díaz; Agustina Pérez López], Mestres d’escola. VIIes Jornades d’Història de l’Educació Valenciana, València, Universitat de València-Gandia, CEIC Alfons el Vell, pp. 244-245.

FERRÚS PERIS, Wilson (2014), Mestres de la República a l’Horta Sud. Il·lusions trencades, vides partides, Torrent, IDECO-Catarroja, Perifèric Edicions, pp. 277-281.

FERRÚS PERIS, Wilson (2015) Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939. Perspectiva històrica i anàlisi quantitativa, València, Diputació de València-Institució Alfons el Magnànim, p. 171.

Related entries