Viquipèdia

Bas Carbonell, Manuel

BAS CARBONELL, Manuel (València, 1942). Bibliòfil. Cursâ la carrera de Dret i de Ciències Econòmiques a la Universitat de València, exercint com a assessor en una gestoria ubicada a Silla. Però ha estat la passió pels llibres el major mèrit, dedicant més de cinquanta anys al món de la bibliofília. Ha reunit una de les biblioteques privades més importants del País Valencià, perfectament conservada i catalogada, i amb un clar afany de servei públic, ha desplegat una intensa labor editorial col·laborant activament amb diverses institucions valencianes i en la premsa local difonent el llibre valencià. També és autor d’una extensa nòmina de llibres i articles, en els quals ha donat a conèixer algunes de les joies de la seua biblioteca, declarada d’interès històric general pel Ministeri de Cultura. Investigador del teatre clàssic, de l’obra d’Ausiàs March, Blasco Ibañez i Roc Chabas, ha col·laborat en el primer catàleg del llibre valencià (1991), però una de les especialitats ha estat la recuperació del gènere viatger, encetant la col·lecció “Así nos vieron”, publicant obres com: Viaje de Claude de Bronseval por la Valencia del siglo XVII, (1992); Viajeros franceses por la Valencia del siglo XIX (1994), Viajeros franceses por la Valencia del siglo XVII (1999), Viajeros británicos por la Valencia de la Ilustración (1996) i Viajeros valencianos (ss. XII-XX) en 2003. Va descobrir el Gemählde de Valence ou Tableau de cette Province, 1803, de Cristian August Fischer, un dels pocs llibres dedicats exclusivament a València. L’any 2000 va cedir els seus millors 25.000 llibres a la Biblioteca Valenciana, entre ells, un Aureum Opus, de 1515; regalant-ne també 5.000 a la de Xàbia, 6.000 a la UNED i 6.000 a la de Silla, en agraïment per haver-lo elegit pregoner de les festes patronals i “Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes”. (JAB)

 

 

Bibliografia

BAS CARBONELL, Manuel (2005 a).  El Quijote de Valencia. Ajuntament de València.

BAS CARBONELL, Manuel (2007 a). Noticia de la conquista de Valencia por el rei D. Jaime I de Aragon. Ajuntament de València.

BAS CARBONELL, Manuel (2017 a). Pasion por los libros: Memorias de un bibliofilo. Universitat de València. Servei de publicacions

 

 

Related entries