Viquipèdia

Ballester Gozálvo, Elvira

BALLESTER GOZÁLVO, Elvira (València, 1905-?).Mestra. Va obtindre el títol de mes- tra de Primera Ensenyança en octubre de 1932, i també el títol de mestra de Puericultura i Higiene Escolar. Va accedir al Cos per mitjà dels cursets de Selecció i Formació de 1931. El seu primer nomenament com a mestra en propietat va ser en març de 1934, a l’escola de Jorba (Barcelona), i, set mesos després, es va desplaçar a Villar del Arzobispo (els Serrans), on va estar fins a setembre de 1936, quan va ser nomenada mestra a l’Institut d’Assistència Social Gabriela Mistral per a substituir l’ensenyament religiós. En novembre de 1937 va cessar per fer-se càrrec, a petició pròpia, de la plaça de mestra agregada a l’escola de pàrvuls número 1 de Picassent, de nova creació, que dirigia la mes- tra Carmen Herrero. Vivia a Picassent, amb el seu marit, Juan Aparicio, que exercia com a alcalde del municipi des que el van elegir el 16 de febrer de 1936 en les llistes del Front Popular. Era germana de José Ballester, director general de Primera Ensenyança, i era profundament defensora dels principis i de la metodologia de l’Escola Nova que, d’altra banda, practicava. Era partidària de la coeducació, del laïcisme i de l’escola única i simpatitzava amb l’esquerra i el Front Popular. Després de la guerra, va ser suspesa provisionalment de sou i treball mentre es resolia l’expedient de depuració. En desembre de 1942, tal com també va ocórrer amb els seus cinc germans, va ser separada definitivament del Cos i donada de baixa a l’escalafó. Optà per l’exili i marxà als Estats Units junt amb la seua família i ja no en tornà. En 1976 li van ser reconeguts els serveis prestats des que es va dictar la seua separació del Cos fins a juliol de 1975 que va complir l’edat reglamentària per a la seua jubilació. (WFP

Referències

FERRÚS PERIS, Wilson (2014) Mestres de la República a l’Horta Sud. Il·lusions trencades, vides partides, pp. 409-414, IDECO, Torrent-Perifèric Edicions, Catarroja.

FERRÚS PERIS, Wilson (2015) Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936- 1939. Perspectiva històrica i anàlisi quantitativa, pp. 225-227, Institució Alfons el Magnànim, València.

ROMAGUERA BELENGUER, Enric (2006). “Una aproximació a l’educació espanyola (1900-1940) i la depuració del magisteri a Picassent”, Festes Majors 2006, Ajuntament de Picassent, Picassent.

 

 

 

 

 

Related entries