Viquipèdia

Alba i Alba, Josep

ALBA I ALBA, Josep (Paiporta 1913-Quart de Poblet 1998). Mossén i escriptor, ingressà en el Seminari en 1924 i fou ordenat capellà a València en 1936. Publicà de jove en 1931 al Diario de Valencia. En 1936 va ser ordenat rector a Tàrbena i a Bolulla, però per l’esclat de la guerra no en prengué possessió. Els anys del conflicte els passà amagat primer, i realitzant tasques d’escrivà. Després de la guerra, mamprengué la seua activitat pastoral. A Agullent, hi va estar set anys, on publicà notícies de la parròquia a l’Aleluya. Va ser traslladat a Benidorm i, posteriorment, a Massanassa, on hi romangué 28 anys. L’entrega i les mostres d’estima i d’agraïment foren totals, fruit del qual és el nom de l’avinguda, Josep Alba i Alba. S’involucrà en les activitats socials del poble, i, a més, participà en la inauguració de l’associació cultural La Terreta i de la fundació de l’«Hogar Parroquial». A La Terreta redactà extenses reflexions sobre el conreu de l’arròs, cards i la tradició bouera. A més, impulsà la construcció d’una segona església al poble. Va desenvolupar des del 1958-1964 el càrrec de consiliari diocesà de la JARC, en 1978 fou nomenat vicari episcopal de València i en 1981, delegat episcopal del Clergat. Es va dedicar a la recollida d’informació per a la confecció del full La Roda, vehicle de comunicació i diàleg per al clergat valencià. Cal destacar el seu suport a diverses editorials, com és el cas de la gestació de la revista Saó (1975-76), així com la seua producció poètica vinculada a l’àmbit religiós. A causa de la seua militància valencianista progressista, fou víctima de diverses ofenses. Josep Alba i Alba fou un home treballador, radicalment pobre, que li anava el tracte senzill i directe amb la gent, preocupat per la fe unida a la cultura i a l’ús del valencià, a l’educació dels més dèbils, dels llauradors, de la gent de poble, que hagué de fer front al dur sistema de la postguerra: lluitador contra les desigualtats socials, contra l’explotació industrial del menor, defensor del cooperativisme, així com del paper de les dones en la societat. (NBB).

 

Bibliografia

TOMÀS, M. (2000). “Mossén Josep Alba. Vida i miracles d’un capellà exemplar”. Levante. El mercantil valenciano. Núm. 311, 22 de setembre de 200, pp. 1 i 2, València.

ROCA RICART, R. (2000). L’alba d’un poble. Biografia de mossèn Josep Alba (1913-1998). Paiporta, Col·lecció d’investigació Francesc Ferrer Pastor.

 

 

Related entries