Viquipèdia

Ferrús Peris, Wilson

FERRÚS PERIS, Wilson (Catarroja, 1963). Professor, investigador i escriptor. Diplomat en Magisteri i Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, és professor de Secundària i de la Universitat de València. El seu camp d’investigació se centra en l’estudi de l’educació durant la II República i la posterior repressió franquista. Ha publicat Mestres de la República a l’Horta Sud. Il·lusions trencades, vides partides (XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud; Mestres i escoles a l’Horta Sud 1936-1939. Perspectiva històrica i anàlisi quantitativa; “Els consells de guerra: una eina de repressió a l’àmbit del Magisteri Primari. El cas de l’Horta Sud”; “Les colònies escolars en règim familiar a l’Horta Sud. Protecció, solidaritat i educació en temps de guerra”; El Grup Femení de la Residència d’Estudiants de Madrid en temps de guerra: l’Hort de les Palmes de Picanya (1936-1939) (XXIé Premi d’Investigació de l’Horta Sud); i, com a coautor, “L’aplicació de les lleis de depuració de mestres a Catarroja”. També ha publicat “Alfafar i Lloc Nou de la Corona. Mestres i escoles fins a 1939”; Renovació i innovació educativa en les escoles laiques i republicanes valencianes (1900-1939); Colònies escolars blasquistes; “Rafael Arizo Aparici: el respecte a la consciència del xiquet i de la xiqueta” en 20 mestres del segle XX; L’any 2011 va guanyar l’accèssit del premi Benvingut Oliver de Catarroja d’Investigació Històrica amb l’obra “Les construccions escolars a Catarroja durant l’època de Ruiz Giménez (1951-1955)”. També ha publicat diverses ressenyes i crítiques literàries, ha cotraduït al valencià l’obra Contes de Clarín i ha participat en l’edició de Noves narracions extraordinàries. Fou vicepresident de la Mancomunitat de municipis de l’Horta Sud, regidor i primer tinent d’alcalde en l’Ajuntament de Catarroja. També va exercir el càrrec de Secretari de Cultura i Educació en la direcció comarcal del PSPV de l’Horta Sud i de Secretari d’Integració en la Comissió Executiva Nacional del PSPV. (ARG)

 

Bibliografia

ALAPONT MUÑOZ, M. José i MONTALBÁN CARMONA, Juan Antonio, “Entrevista a Wilson Ferrús Peris”, CLAPIR. Revista Digital d’Història Valenciana, 4 (desembre 2016).

PERALTA, Violeta, “L’escola laica republicana es basava en els valors; la d’ara prioritza els coneixements”, Panorama. Levante-EMV, 26-9-2017.

RAMOS, Alfred, “Un model educatiu modern”, SAÓ, 430 (octubre, 2017).

 

 

 

 

 

 

 

Related entries