Activitats

• Col·laboració en el treballs d’excavació i restauració del Mas del Jutge de Torrent, juntament amb la Universitat de València.
• Col·laboració en la comissió organitzadora de la celebració del 400 aniversari de la construcció del Castell d’Alaquàs.
• Creació de la revista Annals d’estudis comarcals. Entre 1982 i 2011 s’han editat vuit números. La revista va publicar els treballs guanyadors de la primera edició dels Premis “Les dones de l’Horta al llarg del temps” convocats en 1989 i 1991.

  • Primera edició del Mapa de l’Horta Sud (100×70 cm) amb un tiratge de 1.500 exemplars. Mapa realitzat per Josep Alonso sota la direcció de Vicent Rosselló Verger, en aquell temps professor de geografia de la Universitat de València. Amb la col·laboració de l’Escola Florida, la Caixa d’Estalvis de Torrent i l’Associació per la Renovació Pedagògica.
• Creació del Grup d’Estudis i Documentació de l’Ideco. És un servei d’assessorament i informació documental de la comarca per a estudis, conferències i treballs d’investigació. El Grup d’Estudis va editar els Quaderns de bibliografia de l’Horta Sud.
• Edició en facsímil de “La Crónica” de Torrent, primer periòdic de la comarca nascut el 1898.

Col·laboració amb les Jornades d’Arrelament al Medi del Centre Educatiu, realitzades a Catarroja.

Creació del Premi d’Investigació de l’Horta Sud. Amb el patrocini de l’Obra Social de la CAM i la Mancomunitat de l’Horta Sud. El premi va nàixer amb l’objectiu de fomentar projectes d’investigació i estudis a nivell comarcal. La convocatòria del premi ha donat lloc a la publicació de les obres guanyadores en la col·lecció Monografies de l’Horta Sud. Fins ara s’han editat 10 llibres sobre la comarca dins de la citada col·lecció. La CAM i la Mancomunitat han fet costat a l’IDECO des de la seua fundació i s’han convertit en els seus principals mecenes. El guardó té una dotació econòmica de 4.500 € i el llibre l’edita Perifèric Edicions, la qual cosa garanteix la comercialització de l’obra.

Organització del II Congrés d’Història de l’Horta Sud titulat “Un món rural en transformació”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent i la Universitat de València. Celebrat a Torrent els dies 19, 20 i 21 d’octubre de 1990. Les actes del congrés foren publicades en 1992 en la col·lecció Miscel·lània de l’Horta Sud.

• Organització del III Congrés d’Història de l’Horta Sud en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent, la Universitat de València i el CEFIRE de Torrent. Celebrat a Torrent els dies 19, 20 i 21 de febrer de 1998.
• Sopar Comarcal, celebrat a Picanya el dia 20 de febrer. Presentació en l’acte del llibre La premsa local i comarcal de l’Horta Sud (1976-1996) de Francesc Martínez i Alfred Ramos, treball guanyador del VI Premi d’Investigació de l’Horta Sud. Lliurament del VII Premi d’Investigació de l’Horta Sud a Francesc Tortosa pel seu treball d’investigació “Ecoguia d’Itineraris ambientals i culturals”.
• L’IDECO de l’Horta Sud fou una de les entitats consultades pel Consell Valencià de Cultura per a elaborar el Dictamen sobre la llengua, aprovat pel CVC el 13 de juliol de 1998. En relació al nom, naturalesa i codificació del valencià, en l’informe que presentà l’IDECO de l’Horta Sud es va manifestar a favor de los Normes de Castelló de 1932 i a l’impuls social de la llengua.
• Organització juntament amb la CAM de l’exposició “La premsa local i comarcal de l’Horta Sud (1976-1996)”, muntada a la sala de la CAM de Torrent (carrer Caixa d’Estalvis, 14) al llarg del mes de febrer de 1998. Els autors de la mostra foren Francesc Martínez i Alfred Ramos.

• Segona edició del Mapa de l’Horta Sud (100×71 cm) en el que s’aprecien els canvis físics de la comarca dels últims vint anys des de la publicació del primer mapa en 1985. El mapa s’edità amb la col·laboració de la Mancomunitat de l’Horta Sud, la Fundació Horta Sud i Florida Centre de Formació. Mapa realitzat per Alonso Editor.
• L’IDECO de l´Horta Sud és membre fundador de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals Valencians (FIECOV). L’acte de fundació de la FIECOV tingué lloc el mes de febrer de 1999 al Monestir de Santa Maria del Puig. Els altres instituts fundadors foren el de l’Horta Nord, la Marina Alta, el Camp de Túria, la Vall d’Albaida i la Foia de Bunyol, així com l’Associació Amics de la Costera i l’Associació Centelles i Ruixech d’Oliva. Posteriorment s’han afegit a la FIECOV el CEIC Alfons el Vell de la Safor i els instituts d’estudis comarcals del Camp de Morvedre, l’Alt Palància, els Ports i el Baix Vinalopó.

Sopar Comarcal celebrat el 31 de març a Alaquàs. Es presenta el llibre La Comarca de l’Horta Sud. Ecoguia d’Itineraris ambientals i culturals del geògraf Francesc Tortosa. Lliurament del IX Premi d’Investigació de l’Horta Sud a Àngels Jiménez i Àngels Codoñer pel seu treball d’investigació “Geografia física de l’Horta Sud”.

Manifest de suport a la Iniciativa Legislativa Popular per l’Horta per a la declaració de l’horta agrícola com a parc natural per llei de les Corts Valencianes. Signen el manifest 100 entitats valencianes, entre elles l’IDECO de l’Horta Sud.

• Convocatòria del Premi Quico Moret de la Concòrdia, que reconeix a persones i institucions que s’han distingit pel seu treball de vertebració, cohesió social i desenvolupament de la comarca de l’Horta Sud. Han rebut el Premi Quico Moret fins a hui Josep Ferrís March, la Nostra Escola Comarcal de Picassent, Enric Juan Redal, Florida Centre de Formació i Albert Taberner.
• Sopar Comarcal, celebrat a Picassent el 8 de febrer. Lliurament del Premi Quico Moret a la Nostra Escola Comarcal. Presentació del llibre Geografia de l’Horta Sud d’Àngels Jiménez i Àngels Codoñer.
• Reedició de la carpeta Mapes Escolars de l’Horta Sud en col·laboració amb Guaix. Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud, la Fundació Horta Sud, Caixa Popular i la Mancomunitat de l’Horta Sud. La carpeta ha estat realitzada per Alfonso Editor. La carpeta inclou 10 mapes de la comarca per a escolars de centres educatius.
• L’IDECO ostenta la presidència de la FIECOV, tasca que té com a activitat principal l’edició de la revista Papers Comarcals. I també l’organització de la Jornada d’Estudi del Patrimoni Monumental Valencià, celebrada el 23 de novembre al Museu Comarcal de l’Horta Sud i en el que participaren 17 instituts d’estudis comarcals integrats en la FIECOV. En la jornada, la FIECOV redactà un comunicat en el que demanà al Ministeri de Cultura la devolució dels anomenats Papers de Salamanca a les institucions valencianes per a facilitar la tasca investigadora dels estudiosos de la Guerra Civil de 1936-1939.

Setembre de 2003. L’IDECO de l’Horta Sud fa una petició a la Conselleria de Cultura per a que inicie els tràmits oportuns per a la protecció i restauració de la Torre Espioca de Picassent.

Sopar Comarcal, celebrat a Alfafar el 23 d’abril. Lliurament del Premi Quico Moret a la Nostra l’Escola Comarcal de Picassent. Presentació del llibre L’art actual a l’Horta Sud de Pascual Patuel, obra guanyadora del Premi d’Investigació de l’Horta Sud.

Sopar Comarcal, celebrat a Torrent el 19 de novembre. Lliurament del Premi Quico Moret a Enric Juan Redal. Presentació del llibre Les plantes amb flor de la comarca de l’Horta Sud d’Alfredo Benlloch i Artemio Mulas Gimeno, obra guanyadora del Premi d’Investigació de l’Horta Sud.

IV Congrés d’Història de l’Horta Sud, celebrat a Torrent el 15, 16 i 17 de novembre. Congrés organitzat en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent, la Mancomunitat de l’Horta Sud, la Universitat de València, el CEFIRE de Torrent, Florida Centre de Formació i la Fundació Horta Sud.

• Acord amb Perifèric Edicions, editorial de l’Horta, per a l’edició dels llibres editats per l’IDECO. El conveni garanteix la distribució comercial de les obres publicades per l’institut.
• Sopar Comarcal, celebrat a Silla el 25 d’abril. Entrega del Premi Quico Moret a Florida Centre de Formació. Presentació del llibre L’Aigua a l’Horta Sud. Avaluació i gestió dels recursos hídrics, de Josep Pons, Amparo Salazar i Carmen Vicent, guanyadors de l’anterior convocatòria del Premi d’Investigació de l’Horta Sud. En el sopar també es presenta el guanyador del XVII Premi d’Investigació de l’Horta Sud, que recau en Francesc Guillem amb l’estudi Els motors de l’Albufera.
• L’IDECO i la Fundació de l’Horta Sud presenten a la Conselleria de Medi Ambient un informe en el que es dóna suport al Pla d’Acció Territorial de l’Horta elaborat per la Generalitat, alhora que plantegen propostes de millora a l’esmentat PAT. Entre altres coses es demana una llei de protecció de l’horta a través de les Corts Valencianes. Es demana també un pla econòmic agrícola per garantir la viabilitat del sector agrícola a la comarca, així com la protecció del patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València que discorren per l’Horta Sud i de la Séquia Reial del Xúquer.

• Organització del V Congrés d’Història de l’Horta Sud, celebrat a Alaquàs els dies 15, 16 i 17 d’abril. El congrés fou organitzat en la col·laboració amb l’Ajuntament d’Alaquàs, la Universitat de València, la Fundació Horta Sud, Quaderns d’Investigació d’Alaquàs i la Mancomunitat de l’Horta Sud.
• Sopar Comarcal, celebrat a Alaquàs el dia 16 d’abril en el marc del V Congrés d’Història de l’Horta Sud. Assistiren més de 200 persones. En el sopar es va lliurar el V Premi Quico Moret concedit a Albert Taberner. Presentació del llibre Els motors de l’Albufera de Francesc Guillem Chilet. El treball, que és fruit del XVIIé premi d’investigació de l’any 2008 i que s’integra en la col•lecció «Monografies de l’Horta Sud» compta amb la col•laboració de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, l’Obra Social de la CAM i Perifèric Edicions.
• Visita al Tancat de la Pipa. Membres de l’IDECO visiten el Tancat de la Pipa, espai de recuperació mediambiental de l’Albufera situat en el terme de Catarroja i gestionat per la Generalitat Valenciana i Acció Ecologista-AGRÓ.
• Edició de la pàgina web oficial de l’IDECO.

• Assemblea General de l’Ideco. Torrent, 6 de març de 2012 a les 19:00 en primera convocatòria i a les 19:30 en segona.
• SOPAR COMARCAL. 18 de maig de 2012, Catarroja. Lliurament VIé Premi «Quico Moret a la Vela Llatina de l’Albufera. El guardó es donà a tres col·lectius que mantenen viva la tradició de la navegació en la vela triangular: l’Associació de Vela Llatina de Silla, l’Associació de Vela Llatina de Catarroja i l’Associació de Vela Llatina els Pescadors, també de Catarroja. Presentació del llibre Xemeneixes de Rajola. Els inicis industrials de l’Horta Sud, de Daniel Berrocal Díaz, que és fruit del XVIIIé Premi d’Investigació de l’Horta Sud

• Gener de 2013. Concessió del XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud 2012. EL jurat qualificador, reunit a Torrent el 15 de desembre de 2012, després d’analitzar els vuit projectes presentats i de fer les deliberacions oportunes, va acordar per unanimitat concedir el guardó al treball de recerca Mestres de la República, presentat pel professor de Catarroja Wilson Ferrús Peris. El jurat ha estat format pels membres de la junta directiva de l’IDECO, Francesc Martínez, Alfred Ramos i Tomàs Rosselló.
• 22 de novembre de 2013. Participació de l’Ideco de l’Horta Sud en el 1r Congrés Universitat de València-Instituts d’Estudis Comarcals “Turisme cultural, desenvolupament local i sostenibilitat”. Celebrat a la Facultat de Geografia i Història. En representació de l’Ideco de l’Horta Sud, assisteix el president, Francesc Martínez.

• Creació del Premi Carmen Valero a la Promoció de la Cultura Valenciana. Aquest guardó vol reconèixer aquelles persones que treballen per la promoció i normalització de la nostra cultura.
• SOPAR COMARCAL. 9 de maig 2014, Beniparrell. Lliurament del VIIé Premi Quico Moret de la Concòrdia als fundadors de Coinser, gestora de la Cooperativa de Vivendes Populars creada a Beniparrell que fou l’embrió, allà pels anys 70 i 80 del segle XX, de cooperatives i iniciatives cíviques de gran transcendència com l’Escola Agrícola l’Horta, la Nostra Escola Comarcal, Consum, Caixa Popular, Florida Centre de Formació, la revista L’Horta i la posada en marxa de l’Ideco, entre altres. Entre els fundadors de Coinser figuren Josep Maria Soriano Bessó, Vicent Diego, Francisco Pons Alcoy, Joan Ramón Peris, Manolo Ferrer, Jaume Castells, Arturo Vàzquez, Lluis Martinez, , Manolo S. Jardí, Lluis Valero, Javier Alfonso, Toni Ferrer, Toni Nàcher, Norbert Moreno, Maria Amèlia Vilanova, Manolo Marco, Lluisa Lozano, Manolo Alba, Pepe Tamarit, Vicent Ferrer, Paco Cano i Vicent Martí, entre altres.
En el mateix acte, presentació del llibre Mestres de la República a l’Horta Sud, de Wilson Ferrús, que és fruit del XIXé Premi d’Investigació de l’Horta Sud.
En el mateix acte, lliurament del Premi Carmen Valero a la Promoció de la Cultura Valenciana a Josep Antoni Ferrer Perales, poeta, professor i col·laborador de revistes en valencià, especialment Saó, el qual va treballar i viure alguns anys a Beniparrell des d’on va impulsar iniciatives cíviques i culturals.
• Signatura de convenis de col·laboració cultural amb Caixa Popular i els ajuntaments d’Albal, Alaquàs, Picanya i Picassent. Caixa Popular cedeix a l’Ideco un espai a Alaquàs per a la ubicació del seu arxiu.

• L’IDECO CANVIA DE SEU. Apartir de gener de 2015 la seu oficial de l’Ideco passa a ser el CASTELL D’ALAQUÀS (c/Pare Guillem, 2) mitjançant un conveni signat amb l’ajuntament. Des de 1989 fins a octubre de 2014 la seu havia estat un local cedit per la desapareguda CAM ubicat al carrer Caixa d’Estalvis, 14 de Torrent. El tancament d’aquest immoble obliga a l’Ideco a buscar una nova seu. El 28/11/2014 l’Ideco sol·licita a l’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García, la cessió gratuïta d’un espai al castell. La proposta és acceptada per tota la corporació.
• Juny i juliol de 2015. L’DECO realitza el trasllat al Castell d’Alaquàs la seua biblioteca comarcal i una petita hemeroteca amb capçaleres de la comarca.
• Convocatòria de les bases del XX Premi d’Investigació de l’Horta Sud 2015. Pressupost: 275, 88 euros/400 díptics.

• Publicació del llibre Arqueologia de l’Horta Sud. L’origen d’una comarca històrica, d’Adrià Pitarch, Llorenç Alapont i Hèctor Orengo. Treball guanyador del Premi d’Investigació 2011.
• Sopar Comarcal a Picanya. 3 de juny de 2016. Lliurament del Premi Quico Moret a l’Escola La Gavina i Premi Carmen Valero a la Cultura Valenciana a Amàlia Alba Tarazona. Presentació «Arqueologia a l’Horta Sud. Els orígens d’una comarca històrica», d’Adrià Pitarch, Llorenç Alapont i Hèctor Orengo. 
Entrega del Premi d’Investigació 2015 a l’investigador Pau M. Sarrió Andrés.  Pau Sarrió pel projecte «Campanes, campaners i tocs tradicionals a la comarca de l’Horta Sud». Assistència: 150 persones. 
• Assemblea General de l’Ideco. Alaquàs, 17 d’octubre de 2016 a les 19:00 en primera convocatòria i a les 19:30 en segona.

• Edició de la revista Annals Núm. 9 que recull les ponències presentades en el V Congrés de l’Horta Sud. Publicada amb el suport econòmic de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud i de la Diputació de València.
• Constitució del Consell Redactor de la Viquipèdia de l’Horta Sud. Promoguda per l’Ideco de l’Horta Sud. Hi són presents redactors i redactores dels 20 pobles de la comarca.
• Presentació de la revista Annals Núm. 9. 26 d’abril de 2017, al Castell d’Alaquàs. Presideixen l’acte: Fernàndez Bielsa, President de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, Xavi Rius, Diputat de Cultura de la Diputació de València, Elvira García, alcaldessa d’Alaquàs. Rafa Roca fa una conferència sobre el Castell d’Alaquàs.
• Assemblea General de la Federació d’Idecos del País Valencià. València, 13 de maig de 2017. Amb la presència de 12 Instituts Comarcals valencians entre ells el de l’Horta Sud. S’aprova el full de ruta per al bienni 2017-2018, amb la creació d’uns premis d’Investigació.
• Nova edició de la pàgina web de l’Ideco. Entre altres apartats allotja la Viquipèdia de l’Horta Sud, els diferents museus de la comarca i les notícies de l’Ideco de l’Horta Sud.
• 1a Trobada d’Associacions comarcals de l’Horta Sud. 27 de maig de 2017. Organitzada per la Fundació Horta Sud i l’Ideco que reuneix al Museu Comarcal Josep Ferrís a 28 entitats d’àmbit comarcal per a debatre sobre el futur de la comarca.

• Assessorament en organització d’arxius locals, biblioteques, museus, jornades i exposicions.
• Col·laboració en congressos i jornades amb ajuntaments, Universitat de València, Diputació de València, Conselleria de Cultura i Educació, Museu Comarcal de l’Horta Sud i la FIECOV.
• Col·laboració amb l’Institut Valencià de la Dona i el CEFIRE de Torrent en la realització de jornades i estudis d’investigació dins de la convocatòria dels “Premis de la Dona de l’Horta al llarg del temps”.
• Edició de cartografia de la comarca.
• Assessorament en l’organització d’arxius locals, museus, biblioteques, cursets i exposicions.